SUMMERHILL.jpg

Lilyfield

 

LILYFIELD

James Street

 

Designed with entertaining in mind, this pavilion addition creates a contemporary, open plan living area that draws natural light and ventilation into the existing dwelling. The split-level structure mediates between the original cottage and the raised backyard, disentangling the internal circulation to create a seamless flow from interior to exterior. 

A central light well marks the transition from old to new, with solid timber steps leading to the raised kitchen and living area. This light and breezy space lends itself naturally to relaxed entertaining. An L-shaped kitchen opens out onto an informal dining area while a built-in daybed overlooks the backyard.

The design achieves a sense of openness and connection with the exterior without compromising the privacy of those within. Pale timber joinery and white painted walls frame a restrained interior that focuses attention out towards the garden. Strategically placed high level windows capture views of the sky and surrounding trees, while externally a rippled timber roof folds down to encase the sheltered pergola.