SUMMERHILL.jpg

Birchgrove

 

Birchgrove

LINKED HOUSE

 

The Birchgrove House unites two neighbouring dwellings into one combined residence that wraps around a central courtyard. With much of the external building fabric required for retention, the design creates a contemporary internal environment that bridges between the different levels, orientation and architectural styles of the existing buildings.

Viewed from the street, there is little to reveal the transformation that has occurred within. An elevated bungalow occupies one corner of the site, linked to the adjoining timber cottage by a new study wing. An angled timber fence provides a discreet new entry between the two buildings, offering filtered glimpses of the landscaped courtyard and pool beyond.

Much of the new work takes place within the existing brick bungalow, which has been hollowed out to create a series of interconnected living spaces. White stone bench tops, pale timber joinery and soft blue walls unite the interior, creating a fluid sense of space that extends from one building to the other.

A previously enclosed balcony at the front of the house was opened up to enhance the connection with the surrounding streetscape, while existing windows along the northern wall capture views out towards the Parramatta River.